Historien om Bankparken Tønder: De gode, de gavmilde og de virkeligt stædige

Historien om Bankparken Tønder: De gode, de gavmilde og de virkeligt stædige

maj. 1, 2019


Historien om Bankparken Tønder er på alle måder usædvanlig. Det er et fodboldstadion med tilhørende friluftsscene. Når man hører at den er bygget af frivillig arbejdskraft og man endnu ikke har set stadion, så tænker man at det er sådan en spejderhytte de luxe med tilhørende kaffemaskine. Så kommer man ind og ser Bankparken Tønder og man kan ikke lade være at tænke: ”Det er jo et rigtigt stadion.”

Det viser sig endda at det er et af de bedste stadions i 2. division og når man går rundt på stadion, så er man straks klar over at det er rigtigt. Det er professionelt lavet af gode materialer og når alt på stadion er lavet færdigt, bliver det et skoleeksempel på hvordan et moderne fodboldstadion i en provinsby skal se ud. FCS er stolte af at spille på Bankparken Tønder, men uanset hvem man er, så kværner tankerne løs i hovedet på en. Og specielt et spørgsmål trænger sig på: ”Hvordan kan det lade sig gøre?”

Vi snakkede med tre af hovedkræfterne bag, Martin Qvist som i øvrigt også er formand for bestyrelsen. Vi snakkede også med Brian Gerlach, der ligeledes er i bestyrelsen og endelig Per Reifling der er kasserer i Bankparken Tønder.

Martin Qvist vendte tilbage til Tønder i 2008 og via Kim List endte Martin med at involvere sig i FC Sydvest. Da Martin er en dygtig sælger og i det hele taget ved meget om økonomi, introducerede han ”Club 100,” altså 100 sponsorater. Både store og små sponsorater. Tiden med forskellige roller i FC Sydvest fik ham til at læse om og undersøge emnet sportsøkonomi og især fodboldøkonomi. Martin fandt hurtigt ud af at basisviden, er at et samarbejde som FC Sydvest har brug for et godt stadion der ligger rigtigt og har en standard som kan få det hele til at fungere også økonomisk.

”Og det stadion ville jeg gerne være med til at bygge,” fortæller Martin Qvist. ”Da jeg præsenterede planen og idéen tror jeg at de mente jeg var skør. Jeg husker at vi skulle lave et af delprojekterne og en af entreprenørerne Henrik Skade sagde at hvis jeg fandt pengene til det, så ville hans firma udføre en uges arbejde kvit og frit. Henrik Skade og hans folk endte så med at udføre mere end det. Han udførte bl.a. en masse støbearbejde.”

Det lyder jo meget smukt, men der skal jo komme penge et eller andet sted fra. Også selvom arbejdet med at bygge stadion bliver gjort frivilligt. Martin medgiver at det har været en stor udfordring og siger:”Vi har rendt en masse fonde på dørene. Og selvom der er kommet mange afslag, så har der været megen velvillighed. Et gennembrud kom da vi fik LAG midler. Jeg tror der er nogle som har syntes det var mærkeligt at vi startede med en tribune bag det ene mål i stedet for langsiden. Men LAG midlerne kom fordi det var en kombination af en tribune og en friluftsscene på bagsiden af tribunen. Og sådan har vi bygget efterhånden som fonde og andre investeringsvillige har meldt sig på banen. Eksempelvis kom tribunen på langsiden i stand da Kreditbanken kom på banen og sponsorloungen kom i stand sammen med Bredebro Sparekasse. Samarbejdet med Kreditbanken førte også til navnet Bankparken Tønder. Men der er mange flere der har set en interesse i at være med. Både Sydbank og Sydenergi ville også gerne være med”

Men hvorfor vælger Martin, Brian og Per at bruge så megen tid og energi på sådan et projekt? ”Jeg vil gerne betale tilbage til min gamle klub,” kommer det prompte fra Martin. Brian Gerlach foræller: ”Jeg er jo gammel Tønder dreng selvom jeg bor i Haderslev lige nu. Men jeg har det på samme måde. Jeg vil gerne give tilbage til min gamle klub, Tønder SF, ved at være med til at give Tønder kommune et stadion.” Brian Gerlach har ligesom Martin Qvist stor forretningsmæssig erfaring bl. a. som direktør for BC Skanderborg i en lang årrække. Han kan stadig lide at sætte nye ting i gang og han brænder for stadion projektet.

Per Reifling har helt samme holdning: ”Jeg vil også gerne betale tilbage for alt det min klub Tønder SF har gjort. Og det er også dejligt at se nogle af de drenge jeg har været med til at træne, nu optræder på stadion. F.eks. Lasse Clausen og Niels Priisholm er nogle af dem jeg har fået lov at træne.  Og de løber nu og spiller på et flot stadion.”

Andre stadions, måske de allerfleste har fået penge fra deres kommune. Der vil sikkert være nogle som mener at det ikke kan lade sig gøre uden. Alle tre smiler lidt når de præsenteres for det. ”Vi har ikke fået en krone i støtte fra Tønder kommune,” siger Martin Qvist. ”jo måske lidt har vi fået. Vi skulle ikke betale tilslutningsafgifter til el og vand.” Men det er ikke sådan at de har et horn i siden af kommunen af den grund. De har valgt at se positivt på tingene og så gøre tingene selv. Deres passion, smittende glæde og iver bærer dem igennem de hindringer de møder. Det skal retfærdigvis siges at Tønder kommune er med til at sponsorere FC Sydvest, så når man blander bolcherne, så er Tønder Kommune på en måde med.

De 3 og de øvrige der har bidraget til at Bankparken Tønder er kommet op at stå er måske nok skøre, men de er det på den fede måde. De er gode fordi de fået en god idé, de er gavmilde fordi deres taknemmelighed over det andre har gjort for dem, har fået dem til at give tilbage og de er utroligt stædige fordi de kæmper indtil Bankparken Tønder er helt færdigt.

Artiklen er lavet i samarbejde med Stark Ribe Stampemølle

Share